KISAH ASAL USUL HAJAR ASWAD

KISAH ASAL USUL HAJAR ASWAD

Black Stone الجر الاسود

Ketika Nabi Ibrahim a.s bersama anaknya membina Kaabah banyak kekurangan yang dialaminya. Pada mulanya Kaabah itu tidak ada bumbung dan pintu masuk. Nabi Ibrahim a.s bersama Nabi Ismail bertungkus kumus untuk menjayakan pembinaannya dengan mengangkut batu dari berbagai gunung.

Dalam sebuah kisah disebutkan apabila pembinaan Kaabah itu selesai, ternyata Nabi Ibrahim masih merasakan kekurangan sebuah batu lagi untuk diletakkan di Kaabah.

Nabi Ibrahim berkata Nabi Ismail berkata, “Pergilah engkau mencari sebuah batu yang akan aku letakkan sebagai penanda bagi manusia.”

Kemudian Nabi Ismail a.s pun pergi dari satu bukit ke satu bukit untuk mencari batu yang baik dan sesuai. Ketika Nabi Ismail a.s sedang mencari batu di sebuah bukit, tiba-tiba datang malaikat Jibril a.s memberikan sebuah batu yang cantik. Nabi Ismail dengan segera membawa batu itu kepada Nabi Ibrahim a.s. Nabi Ibrahim a.s. merasa gembira melihat batu yang sungguh cantik itu, beliau menciumnya beberapa kali. Kemudian Nabi Ibrahim a.s bertanya, “Dari mana kamu dapat batu ini?”

Nabi Ismail berkata, “Batu ini kuterima daripada yang tidak memberatkan cucuku dan cucumu (Jibril).”

Nabi Ibrahim mencium lagi batu itu dan diikuti oleh Nabi Ismail a.s. Sehingga sekarang Hajar Aswad itu dicium oleh orang-orang yang pergi ke Baitullah. Siapa sahaja yang bertawaf di Kaabah disunnahkan mencium Hajar Aswad. Beratus ribu kaum muslimin berebut ingin mencium Hajar Aswad itu, yang tidak mencium cukuplah dengan memberikan isyarat lambaian tangan sahaja.

Ada riwayat menyatakan bahawa dulunya batu Hajar Aswad itu putih bersih, tetapi akibat dicium oleh setiap orang yang datang menziarahi Kaabah, ia menjadi hitam seperti terdapat sekarang. Wallahu a’alam.

Apabila manusia mencium batu itu maka timbullah perasaan seolah-olah mencium ciuman Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail. Ingatlah wahai saudara-saudaraku, Hajar Aswad itu merupakan tempat diperkenan doa. Bagi yang ada kelapangan, berdoalah di sana, Insya Allah doanya akan dikabulkan oleh Allah. Jagalah hati kita sewaktu mencium Hajar Aswad supaya tidak menyengutukan Allah, sebab tipu daya syaitan kuat di Tanah Suci Mekah.

Ingatlah kata-kata Khalifah Umar bin Al-Khattab apabila beliau mencium batu itu (Hajar Aswad) : “Aku tahu, sesungguhnya engkau hanyalah batu biasa. Andaikan aku tidak melihat Rasulullah S.A.W menciummu, sudah tentu aku tidak akan melakukan (mencium Hajar Aswad).”

Advertisements

8 Responses

 1. wah, masih hitam ya?
  waktu saya ke sana sudah mulai kembali ke warna asalnya, warna putih susu yang indah. tapi masih ada beberapa titik hitam di dalamnya. saya sendiri terkejut karena mengira warnanya akan sehitam di foto ini.
  setelah saya membaca sebuah buku, ternyata memang warna asli batu surga ini adalah putih susu yang berkilauan. Allah memadamkan kilaunya agar manusia bisa memandang batu ini.
  batu ini menjadi hitam akibat sentuhan orang-orang kafir. bukan karena diciumi oleh orang-orang. batu ini pernah beberapa kali dicuri oleh orang-orang munafik dan orang-orang kafir untuk dihancurkan. tapi Allah selalu melindungi batu ini dan mengembalikannya ke Ka’Bah. pada saatnya nanti ia akan kembali ke warna aslinya.
  Allahu ‘alam.

 2. subhanallah….

 3. Maha suci engkau Ya Allah.Engkau menciptakan sesuatu dengan penuh rahmat.Terbatas dek akal manusia.Tidak luas pengetahuan kami melainkan apa yang engkau benarkan terhadap kami..Hamba-hambamu yang naif Ya Rahman.

 4. Alhamdulillah..

 5. dah pergi buat umrah

 6. setahu saya pula batu Hajar Aswad menjadi hitam sebab di cium oleh anak adam yang banyak dosa sebab itu ia menjadi hitam.. 🙂

 7. saintis dah buat kajian,batu ni tidak terdapat di mana2..dan mengagakianya datang dari angkasa jauh sana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: