Mutiara Kata

Jom berkongsi Bersama..

Advertisements

11 Responses

 1. Hidup remaja terlalu mencabar
  Dugaan Cinta akan datang silih berganti
  Sebab itulah kita perlu sangat pada Tarbiah
  agar kita tidak hanyut nanti.

 2. “Dan milik ALLAHlah kerajaan langit dan bumi, ALLAH Maha Kuasa di atas segala sesuatu. Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan pergantian malam dan siang terdapat tanda-tanda (kebesaran) ALLAH bagi orang yang berakal. Iaitu orang yang mengingati ALLAH sambil berdiri, duduk, atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan kejadiaan langit dan bumi seraya berkata, “Ya ALLAH kami, tidaklah Engkau menciptakan semua ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau. Lindungilah kami daripada azab neraka.”
  -Surah A’li I’mran-

 3. “Ya Allah, pencipta sekalian alam, semoga kiranya kami dapat menyediakan diri dalam menghadapi segala kengerian dgn Laa ilaahaillaal laah (tiada tuhan hanya Allah) dan setiap kesedihan dan kedukaan MasyaAllah (sesuatu yang sudah dikehendaki tuhan). Setiap nikmat Alhamdulillah (segala puji bg Allah). Setiap kelapangan dan cubaan Asy Syukru Lillah (syukur kpd Allah). Setiap yang menghairankan Subhaa nallaah (Maha suci Allah). Setiap dosa Astagfirullaah (aku meminta ampun kepada Allah). Setiap musibah Innaa lillaahi Wa Innaailaihi raaji’uun (dan kpdNYA kita kembali). Setiap kesempitan Hasbiyallaah (cukup Allah tempatku bergantung harap). Setiap qadha’ dan qadar Tawakkaltu ‘alallaah (aku berpegang kpd Allah). Dan setiap dapat berbuat taat dan musibah Laa Haula walaa quwwata illaa billaahil ‘aliyyil’ azhiim (tiada daya dan kekuatan melainkan Allah yg maha tinggi dan maha besar) “.

 4. Maula ya sholli wasallim daa iman abada
  ala habiibika khoyril kholqi kullihimi
  Huwal habiibul ladzi turja syafaa ‘atuhu
  likulli haulin minal ahwaali muktahimi.

  Orang yang paling mulya, nabiyullooh Muhammad
  Orang yang paling taqwa, nabiyullooh Muhammad
  Pemimpin para Nabi, nabiyullooh Muhammad
  Pemimpin para rosul, nabiyullooh Muhammad

  Tiada bibir tanpa, sebut nabi Muhammad
  Tiada mulut tanpa, sebut nabi Muhammad
  Tiada muslim lupa, sebut nabi Muhammad
  Tiada hati lupa, sebut nabi Muhammad

 5. Usia umpama Harta. Bukan banyaknya yang menjadi penghitungan tetapi keberkatannya. Harta yang Berkat, sedikitnya mencukupi, banyak boleh di agih-agihkan. Begitulah Usia yang berkat, pendeknya bermanfaat, panjangnya melimpah kebaktian.

 6. Firman ALLAH..telah kami siapkan neraka jahannam itu ramai penghuninya dari kalangan jin dan manusia,mereka itu adalah yang dikurniakan hati tapi tak mahu menuntut ilmu ALLAH,mereka ada mata tapi tak mahu melihat kebesaran ALLAH,mereka ada telinga tapi tak mahu mendengar ayat ALLAH..mereka itu seumpama binatang,bahkan lebih teruk dari binatng,dan mereka itu tergolong dalam golongan orang yang lalai.

 7. kata kata yang sangat berguna terima kasih

 8. saya share ye

 9. Setiap sesuatu yg menimpa kita adalah merupakan ujian ALLAH pd hambanya.tapi ingatlah “ALLAH tidak akan memberi ujian pada seseorang melainkn mengikut kemampuannya”.ALLAH itu maha pengasih lagi maha penyayang. Maka bagi sesiapa yg bersabar dalam menghadapi segala ujian dia tergolong dalam golongan yg sabar seperti pernh dikatakan “Apabila seseorang itu tidak berkeluh kesah dan tidak mengadu pada sesiapa dalam ujian yg dihadapinya dalam masa 3 hari dia mendapat pahala dan tergolong dalam golongn yg sabar” dan ketahuilah bahawa sesungguhnya “sabar itu indah”…..

 10. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .
  . Anyhow, good blog!

 11. saya mohon copy kata2 di dalam ini yer.. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: