Kami tidak takut – Iran

Kami tidak takut – Iran

TEHERAN 15 April – Iran akan “menghapuskan Israel daripada arena global” jika diserang oleh rejim Yahudi itu.

Timbalan komander tentera Iran, Mohammad Reza Ashtiani memberi amaran keras itu hari ini ketika perang mulut antara kedua- dua negara musuh itu semakin sengit.

“Kami tidak takut dengan tindak- tanduk Israel, tetapi jika Israel melancarkan serangan ke atas Republik Islam Iran, kami akan menghapuskannya daripada arena global,” kata Mohammad menurut laporan agensi berita Mehr.

Kenyataan beliau disiarkan seminggu selepas Menteri Infrastruktur Negara Israel, Benjamin Ben-Eliezer memberi amaran, sebarang serangan Iran ke atas Israel “akan membawa kepada kemusnahan negara Iran.”

Mohammad bercakap pada satu sidang media menjelang Hari Angkatan Tentera Kebangsaan Iran pada Rabu ini apabila perarakan besar-besaran tentera dijadual berlangsung di ibu negara.

“Seperti yang dinyatakan oleh Presiden Mahmoud Ahmadinejad, kami mempunyai semangat yang tinggi untuk mempertahankan sempadan negara kami,” ujar beliau.

Israel minggu lepas mengadakan latihan ketenteraan lima hari diberi nama Turning Point, dengan melancarkan serangan udara dan peluru berpandu olok-olok ke atas bandar-bandar, termasuk dengan senjata bukan konvensional.

Latihan itu mencetuskan perasaan cemas di negara jiran, Lebanon di mana pergerakan Syiah, Hizbullah mendapat sokongan padu Teheran.

Advertisements

One Response

  1. Amerika + Israel = terkutuk,
    Iran jgn mau kau disetir Amerika…kami akan terus membelamu…hancurkan virus(zionis) di dunia ini…Hidup Iran, dan Arab jgn kau diam saja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: