Dua kali jemputan hadiri mesyuarat MB ditarik balik

Dua kali jemputan hadiri mesyuarat MB ditarik balik


KOTA BHARU: Keangkuhan pemimpin kerajaan BN terhadap pemimpin pembangkang sukar dilupakan, apatah lagi banyak peristiwa pahit yang terakam dalam lipatan sejarah.

Antara tindak tanduk paling memalukan apabila mereka menarik balik surat yang dihantar kepada Menteri Besar Kelantan supaya hadir pada mesyuarat Menteri-Menteri Besar yang dipengerusikan Perdana Menteri.

Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau pernah dua kali menerima surat supaya hadir pada mesyuarat Menteri-Menteri Besar.

“Namun sebelum sempat hadir, surat yang dihantar ditarik balik. Inikah yang dinamakan demokrasi dalam Umno sehingga pemimpin lain dinafikan hak.

“Umno ternyata lebih suka menggunakan kaedah kekerasan dan bukan lemah lembut. Jauh berbeza dengan pemimpin Pakatan Rakyat yang ada sekarang,” katanya di sini.

Mesyuarat Menteri-Menteri Besar kebiasaannya diadakan menjelang mesyuarat Majlis-Majlis Raja Melayu. Mesyuarat itu dipengerusikan Perdana Menteri.

Menteri Besar yang dijemput hadir sebelum ini hanya dari negeri-negeri yang diterajui Umno. Bagaimanapun bagi mesyuarat Majlis Raja-Raja kehadiran Menteri Besar atau wakilnya adalah wajib mengikut perlembagaan.

Mengulas isu yang sama, Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ir Mohd Nizar Jamaluddin berkata, beliau tidak dapat bayangkan bagaimana perasaan Nik Abdul Aziz yang hadir seorang diri pada mesyuarat Majlis Raja-Raja dalam tempoh begitu lama sebelum ini.

“Saya tidak dapat memikirkan keadaan itu. Tetapi sekarang beliau sudah mempunyai kawan daripada Perak, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang yang turut bersama hadir pada mesyuarat tersebut,” katanya pada satu ceramah di Ketereh, baru-baru ini.

Bagaimanapun selepas Umno ditolak majoriti rakyat pada pilihan raya umum lalu, bilangan menteri besar Umno berkurang sehingga menyebabkan semua menteri besar dijemput hadir sekarang.

Nik Abdul Aziz juga berkata, beliau agak terkilan apabila Umno menubuh Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) di Kelantan selepas parti itu tewas pada pilihan raya umum 1990.

“Kerana apa mereka menubuh JPP di sini kalau bukan hendak pecah belah masyarakat. Inilah wajah yang ada pemimpin Umno sehingga mereka ditolak rakyat pada pilihan raya umum lalu,” ujarnya.

Menurutnya sepanjang lebih 18 tahun menerajui Kelantan tidak ada pemimpin Umno yang menjemputnya hadir pada program anjuran mereka di negeri ini.

Kata beliau keadaan itu menggambarkan mereka begitu angkuh dengan kuasa yang ada sehingga memandang rendah orang lain.

Sedangkan beliau berkata, masyarakat bukan Islam lebih terbuka berbanding pemimpin Umno.

Katanya, sekarang masyarakat bukan Islam mulai faham tentang Islam sehingga ramai yang datang menjemputnya hadir pada program anjuran mereka.

“Ini adalah kesan sikap tolak ansur yang kita amalkan dalam Pakatan Rakyat. Modul politik kita laksana jauh berlainan berbanding dengan Umno.

“Segalanya bermula dengan pendekatan yang dilaksanakan di Kelantan sejak 18 tahun lalu, sehingga sekarang orang bukan Islam semakin berani mendekati PAS,” katanya.

Menteri Besar berkata, bantuan dari Tabung Serambi Makkah diberi kepada semua rakyat yang ditimpa musibah tanpa mengira bangsa, agama dan ideologi politik.

Begitu juga dengan skim Takaful Warga Emas (kifaalah) diberi kepada semua warga emas yang berusia 60 tahun ke atas dan mereka layak mendapat manfaat sebanyak RM2,500 apabila meninggal dunia.

Skim Pembangunan Ladang Rakyat juga diberi kepada kepada rakyat miskin dengan mendapat dividen bulanan sebanyak RM200.

“Saya melihat masyarakat bukan Islam lebih terbuka berbanding dengan pemimpin Umno. Sebab itulah ketika mula-mula menjadi ketua kerajaan saya memilih untuk melawat negara China.

“Dan hasil lawatan itu kerajaan negeri membina sebuah masjid berbentuk seni reka Cina di Rantau Panjang dan melantik imam di kalangan mereka.

“Ini menggambarkan Islam bukan hanya untuk orang Melayu dan Arab sahaja, malah milik semua bangsa, namun pemimpin Umno masih enggan menerimanya,ujar beliau.


p/s : sahabat semua..khususnya mahasiswa..anda dari golongan terpelajar..guna “kecerdikan” anda..sama2 lah mengubah “kerajaan retorik” ini kepada kerajaan di bawah naungan Pemerintahan Islam..Islam memimpin acuan negara bukan di anak tirikan..Islam tidak mengongkong penganut agama lainPas for all.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: