Ramadhan :Berlumba-lumba kerjakan ibadah 10 malam terakhir

Ramadhan : Berlumba-lumba kerjakan ibadah 10 malam terakhir


Bulan Ramadhan yang mulia ini sudah menghampiri penghujungnya apabila kita sudah memasuki tahap ketiga Ramadhan iaitu tahap pembebasan umat Islam yang bertaqwa dari seksa neraka.

Penghujung Ramadhan ini juga kebiasaannya disebut-sebut sebagai 10 malam terakhir, di mana umat Islam diseru agar merebut peluang bagi menghidupkan malam-malam akhir Ramadhan yang begitu besar ganjarannya.

Ketika ini, umat Islam sangat dituntut supaya membuat banyak amalan, di mana malam Lailatul Qadaryang digandakan pahala amalan pahala itu selama 1000 bulan.

Bermakna sesiapa sahaja yang melakukan amalan baik seperti membaca al-Quran, solat sunat dan apa jua yang baik, semuanya diberikan bonus 1000 bulan berturut-turut – satu ganjaran yang sangat mahal nilainya.

Anugerah Allah SWT ini tidak lain dan tidak bukan kerana umur umat Nabi Muhammad pendek berbanding umat Islam terdahulu.

Justeru, Allah SWT member peluang kepada kita untuk menggunakan kesempatan yang ada untuk beramal soleh sebagai bekalan di akhirat kelak.

Ketika ini jugalah nafsu kita sebagai umat Islam perlu dikekang sebaik-baiknya. Kerana kebiasaannya dipenghujung Ramadhan ini, surau-surau semakin lengang apabila masing-masing sudah bersiap sedia untuk menyambut hari raya.

Biarpun hari raya itu memang wajar disambut, janganlah sampai terleka hingga amalan-amalan yang sepatut ditingkatkan, tertinggal begitu sahaja.

Umat Islam perlu mencontohi Rasulullah SAW dan para sahabat terdahulu yang bersedih apabila akan meninggalkan Ramadhan yang penuh rahmat ini. Keadaan kita sekarang ini sudah berbeza apabila kita sudah terleka untuk meningkatkan amalan di 10 malam terakhir ini.

Umat Islam juga digalakkan beriktikaf di masjid dan surau-surau menuruti sunnah Rasulullah SAW dan isterinya – yang berhenti dari aktiviti-aktiviti lain untuk meghidupkan malam-malam terakhir tersebut.


Ramai di kalangan umat Islam yang bersedia awal untuk menyambut Syawal, namun berapa ramai yang bersedia untuk menghadapi kematian? Matlamat Ramadhan itu adalah untuk mencapai ketaqwaan.

Sesungguhnya terdapat 4 syarat untuk mendapat darjat taqwa iaitu :

1) Mesti ada rasa gerun pada ALLAH

2) Mereka yang patuh pada syariah

3) Mereka yang reda dengan pemberian ALLAH

4) Mereka yang membuat persiapan untuk menghadapi kematian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: