Terlalu Cermat dalam Solat tidak dituntut

Terlalu Cermat dalam Solat tidak dituntut

Terdapat segolongan manusia yang terlalu cermat, apabila hendak melakukan solat di keluarkannya segala benda yang terdapat dalam kocek baju atau kocek seluarnya.

 

            Perbuatan yang kononnya hendak bercermat itu boleh dikira melampaui kewajaran dalam beragama, sedangkan perkara tersebut tidak dituntut oleh Islam.

 

            Sebagaimana di firmankan oleh Allah SWT yang bermaksud : “Wahai ahli kitab, janganlah kamu melampaui batas dalam agamamu, janganlah kamu mengatakan terhadap Allah kecuali yang benar”. (Surah an-Nisa ayat 171).

 

            Ayat tersebut meskipun ditujukan kepada ahli kitab, tetapi tujuannya ialah mengingatkan manusia agar jangan melampau dalam beragama.

 

            Mengeluarkan sesuatu atau menanggalkan kerana syak wasangka terhadap kemungkinan adanya najis pada benda-benda itu, suatu sikap yang tidak berasas kepada ilmu yang hak.

 

            Perbuatan terlalu bercermat yang tidak disuruh oleh agama, akibatnya akan menyusahkan diri sendiri dan menganggu orang lain.

 

            Dihuraikan dalam kitab-kitab fiqh seperkara boleh dimaafkan, iaitu najis yang sukar diatasi lantaran bersifat bala umum(umum balwa).Misalnya binatang cicak yang melepaskan najis merata-rata, hingga dalam kolah untuk berwuduk dipenuhi najis cicak yang tidak mungkin dapat sentiasa dibersihkan.

 

Kuliah Daripada Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

Advertisements

One Response

  1. kami hormat sama tok guru….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: