NGO Islam sambut baik keputusan tidak perlu beritahu keluarga jika peluk Islam

NGO Islam sambut baik keputusan tidak perlu beritahu keluarga jika peluk Islam

Pelbagai pihak menyambut baik keputusan Persidangan Penyelarasan Undang-undang Syarak/Sivil ke-18 yang sebulat suara berpendapat tidak perlu bagi seseorang yang ingin memeluk Islam memaklumkan hasratnya itu kepada keluarga terlebih dahulu.

Pegawai dakwah di Islamic Information and Services Foundation (IIS), Shah Kirit Kokulal Govindji menganggap keputusan tersebut juga bertepatan dengan syarak. Katanya jika dilihat sejarah pada zaman Rasulullah s.a.w, beberapa orang sahabat baginda memeluk Islam secara sembunyi tanpa memaklumkan kepada keluarga masing-masing kerana dikhuatiri berlaku sebarang ancaman.

Jelasnya, tindakan merahsiakan pengislaman tersebut bukan kerana ‘Islam agama yang perlu dirahsiakan’ tetapi dibimbangi berlaku pelbagai ancaman termasuk boleh mencederakan fizikal dan mendera emosi saudara baru itu.

Tambahnya sekiranya dijadikan suatu peraturan, sudah tentu ramai individu yang berhasarat ingin memeluk Islam akan membatalkan hasrat mereka. Malah katanya, peraturan tersebut juga mungkin melanggari hak kemanusiaan seseorang individu dalam melaksanakan hasrat murni mereka untuk memeluk Islam.

“Islam sesuatu yang indah dan apabila kita memeluk Islam, naluri dan perasaan kita semestinya ingin berkongsi kegembiraan dan keindahan tersebut bersama orang yang kita sayang. Malangnya keadaan tidak mengizinkan kerana keluarga sukar untuk menerima berita tersebut sehingga berlaku pergaduhan,” katanya.

Selain itu katanya, kesukaran untuk menerima hakikat pengislaman juga menyebabkan timbul ancaman untuk membunuh diri di kalangan ahli keluarga itu sendiri.

Jelas Shahkirit, berdasarkan pengalamannya sewaktu ingin memeluk Islam suatu ketika dahulu, hampir lapan tahun beliau menghadapi tekanan setelah keluarganya memperolehi gambaran beliau akan memeluk Islam.

Selain berlaku pergaduhan, ahli keluarga saya juga mengugut untuk membunuh diri sekiranya saya memeluk Islam. Mereka juga mengugut saya yang harus bertanggung jawab di atas tindakan mereka itu. Segala kesalahan memang diletakkan kepada saya.

“Walaupun menerima pelbagai ancaman, semangat saya tetap kuat dan saya sudah tidak dapat tangguh lagi untuk memeluk Islam,” katanya yang merahsiakan keislamannya selama enam bulan daripada pengetahuan keluarganya.

Sementara itu katanya, beliau juga menyokong tindakan seseorang saudara baru itu sekiranya ingin memberitahu ahli keluarga tentang pengislaman mereka.

Bagaimanapun katanya, ia terpulang kepada individu tersebut kerana individu tersebut lebih mengetahui reaksi yang akan diterima daripada keluarga mereka.

Dalam pada itu, Angkatan Belia Islam (Abim) berpandapat berdasarkan pengalaman pertubuhan tersebut bersama beberapa NGO lain yang mengendalikan urusan dan bantuan kepada saudara baru, secara realiti dan praktikalnya peraturan seumpama itu boleh menimbulkan banyak masalah kepada mereka.

Menurut Setiausaha Agung Abim melalui kenyataannya kepada Harakahdaily, ada di kalangan keluarga baru itu memerlukan masa untuk memaklumkan kepada keluarga mereka termasuk faktor psikologi, keselamatan dan keharmonian keluarga itu sendiri.

Sehubungan itu katanya, beberapa langkah penambah baikan perlu dibuat khususnya melibatkan prosedur pendaftaran dan kaedah mengendali serta membantu saudara baru.

Jelasnya, penambahbaikan akan lebih berkesan sekiranya diikuti dengan pandangan dan pengalaman NGO Islam yang terlibat secara langsung membantu mereka yang baru memeluk Islam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: