KISAH SEORANG KRISTIAN MASUK ISLAM BERKAT MEMULIAKAN ASYURA’

KISAH SEORANG KRISTIAN MASUK ISLAM BERKAT MEMULIAKAN ASYURA’

Alkisah disebutkan bahawa di kota Array terdapat Qadhi yang kaya-raya. Suatu hari kebetulan hari Asyura’ datanglah seorang miskin meminta sedekah. Berkatalah si miskin tadi, “Wahai tuan Qadhi, adalah saya seorang miskin yang mempunyai tanggungan keluarga. Demi kehormatan dan kemuliaan hari ini, saya meminta pertolongan daripada tuan, maka berilah saya sedekah sekadarnya berupa sepuluh keping roti, lima potong daging dan duit dua dirham.”

Qadhi menjawab, “Datanglah selepas waktu zohor!”

Selepas sembahyang zohor orang miskin itu pun datang demi memenuhi janjinya. Sayangnya si Qadhi kaya itu tidak menepati janjinya dan menyuruh si miskin datang lagi selepas sembahyang Asar. Apabila dia datang selepas waktu yang dijanjikan untuk kali keduanya itu, ternyata si Qadhi tidak memberikan apa-apa. Maka beredarlah simiskin dari rumah si Qadhi dengan penuh kecewa.

Di waktu si miskin jalan mencari-cari, ia melintas di depan seorang kristian sedang duduk-duduk di hadapan rumahnya. Kepada orang Kristian itu si miskin minta sedekah, “Tuan, demi keagungan dan kebesaran hari ini berilah saya sedekah untuk menyara keluarga saya.”

Si Kristian bertanya, “Hari apakah hari ini?”

“Hari ini hari Asyura”, kata si miskin, sambil menerangkan keutamaan dan kisah-kisah hari Asyura’. Rupanya orang Kristian itu sangat tertarik mendengar cerita si peminta sedekah dan hatinya berkenan untuk memberi sedekah.

Berkata si Kristian, “Katakan apa hajatmu padaku!”

Berkata si peminta sedekah, “Saya memerlukan sepuluh keping roti, lima ketul daging dan wang dua dirham sahaja.”

Dengan segera ia memberi si peminta sedekah semua keperluan yang dimintanya. Si peminta sedekah pun balik dengan gembira kepada keluarganya. Adapun Qadhi yang kedekut telah bermimpi di dalam tidurnya.

“Angkat kepalamu!” kata suara dalam mimpinya. Sebaik sahaja ia mengangkat kepala, tiba-tiba tersergam di hadapan matanya dua buah bangunan yang cantik. Sebuah bangunan diperbuat dari batu-bata bersalut emas dan sebuah lagi diperbuat daripada yaqut yang berkilau-kilauan warnanya. Ia bertanya, “Ya Tuhan, untuk siapa bangunan yang sangat cantik ini?”

Terdengar jawapan, “Semua bangunan ini adalah untuk kamu andaikan sahaja kamu mahu memenuhi hajat si peminta sedekah itu. Kini bangunan itu dimiliki oleh seorang Kristian.”

Apabila Qadhi bangun dari tidurnya, iapun pergi kepada Kristian yang dimaksudkan dalam mimpinya.

Qadhi bertanya kepada si Kristian, “Amal apakah gerangan yang kau buat semalam hingga kau dapat pahala dua buah bangunan yang sangat cantik?”

Orang Kristian itu pun menceritakan tentang amal yang diperbuatnya bahawa ia telah bersedekah kepada fakir miskin yang memerlukannya pada hari Asyura’ itu.

Kata Qadhi, “Juallah amal itu kepadaku dengan harga seratus ribu dirham.”

Kata si Kristian, “Ketahuilah wahai Qadhi, sesungguhnya amal baik yang diterima oleh Allah tidak dapat diperjual-belikan sekalipun dengan harga bumi serta seisinya.”

Kata Qadhi, “Mengapa anda begitu kedekut, sedangkan anda bukan seorang Islam?”

Ketika itu juga orang Kristian itu membuang tanda salibnya dan mengucapkan dua kalimah syahadat serta mengakui kebenaran agama yang dibawa oleh Nabi Muhammad S.A.W.

Advertisements

6 Responses

  1. yang ini pun menarik. saya nak bukukan, boleh ke? kisah-kisah yang begini suka sangat saya nak sebebarkan. sebar dalam bentuk buku, orang ‘biasa’ bolehlah baca. jika ada kisah-kisah begini, kirimkan kepada saya, ya. isherald_perkim@yahoo.com.my

  2. boleh sahabat…
    ilmu untuk dikongsi bukan utk dijadikan perhiasan…

    semoga sahabat berjaya menerbitkn buku tersebut…

    “saham akhirat yg masih berjalan w’pun seseorang itu telah mati adalah melalui ilmu yg ditinggalkan dan berguna…”

  3. Suatu kisah benar amat dikagumi, jikalah Qadhi itu
    memberi apa yang diminta oleh si miskin itu, belum
    tentu orang Kristian tersebut memeluk Agama Islam.

    Walau bagaimanapun, segala-galanya adalah
    kehendak Allah SWT…..

  4. Kepada Isherald perkim @ yahoo. com.my, apabila
    buku yang mengandungi kisah-kisah sebegini telah
    siap, sila maklumkan kepada saya, ya….Terima
    Kasih…..Wassalam.

    arifina1@sarawaknet.gov.my

  5. saya bekerja di sebuah syarikat multinasional dengan berbagai bangsa di dalamnya. Apa yang sangat memalukan ialah pekerja-pekerja yang beragama Islam tidak mahu mengamalkan segala rukun Islam bahkan di bulan puasa mereka sangat-sangat berbangga jika tidak berpuasa. Arak, judi, nombor ekor menjadi mainan seharian. Apakah yang patut saya lakukan untuk menyedarkan mereka? Saya sangat malu kepada pekerja yang bukan beragama Islam.Bantulah saya.

    • jika dapat tegur, tegurlah..
      jika tidak berdaya, kerana takut perbalahan…
      hati kita membenci perbuatannya dan berdoalah kepada ALLAH mudah2an dia sempat bertaubat.. dan kembali kepada cara hidup Islam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: