Buat Pakatan Rakyat (Isu Hudud)

Buat Pakatan Rakyat (Isu Hudud)

 Tuan guru Mursyidul AM, antara tokoh utama pejuang kepada perundangan Islam.

Pakatan rakyat yang dibentuk selepas pilihanraya umum 2008 merupakan pakatan yang berpijak di bumi yang nyata.Gabungan tiga presiden mewakili 3 parti idaman rakyat itu tidak mengejutkan UMNO tetapi ternyata menggugatkan beberapa puak dalam Umno yang tidak mahu parti mereka diancam sekali lagi oleh pakatan rakyat yang dahulunya dikenali sebagai barisan alternatif(BA).

Namun, kita bimbang dengan pakatan rakyat ini yang tidak lagi mencapai beberapa kata sepakat dalam beberapa perkara.Pada hemat penulis,apabila desas desus Pas akan menjadi tunjang dalam pakatan maka ia memberi impak kepada sesetengah pimpinan DAP yang masih tidak membaca dan mengkaji tentang implikasi serta pelaksanaan hukum hudud yang wajib dijalankan oleh pemerintah Islam dalam daulah Islamiyah.Kekaburan isu ini perlu dileraikan terlebih dahulu sebelum pakatan rakyat ini bergerak maju kehadapan dan mendapat tempat di hati rakyat.Isu perundangan Islam ini boleh diselesaikan dengan beberapa kaedah cadangan:

  1. Memperkasakan penerangan terutama kepada ahli dan pimpinan dalam parti Islam semalaysia(pas),Keadilan,dan Dap terlebih dahulu sebelum menerangkan kepada peringkat rakyat awam.
  2. Pembukuan tentang pelaksanaan dan impak pelaksaan perlu dibanyakkan.
  3. Isu perundangan Islam ini perlu diprojekkan kepada beberapa NGO untuk dikaji dengan lebih mendalam.
  4. Rakyat awam perlu disedarkan tentang kelemahan hukum idealogi manusia dan kaedahnya mungkin boleh dibuat banyak seminar dan hi-tea terbuka ditempat awam.
  5. Perundingan antara pakatan rakyat perlu suburkan sehinggalah isu ini selesai dan difahami dengan baik oleh semua pihak.

Isu hudud adalah cabang dari hukum-hukum Islam.Beriman dengan ayat-ayat hukum adalah wajib bagi umat Islam.Kita sudah 50 tahun merdeka dan sudah banyak isu ini tertangguh dan ditangguh oleh UMNO.UMNO juga perlu celik hukum.Kadar jenayah makin meningkat,kenapa tidak kita tidak berbalik pada sunnahtullah.Kita ini ciptaan Allah sudah tentu ada hukum yang telah dipakejkan sekali untuk manusia mentadbir bumi dengan lebih aman.Semoga pakatan rakyat mendepani isu ini dengan baik untuk umat sejagat.PEACE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: