Sampai Bila Negara Islam Bergantung Kepada Minyak?

Sampai Bila Negara Islam Bergantung Kepada Minyak?

Kesimpulan yang dapat dibuat ketika ini, Negara-negara Islam boleh dikatakan sudah mampu menguasai Dunia menggunakan proksi pengeluaran minyak dunia. Bagi yang pertama kali mengetahuinya, ia sudah tentu sesuatu yang membanggakan kerana Negara Islam Berjaya memaafaatkan hasil kurniaan Allah S.W.T. untuk membangunkan ekonominya. Namun ironinya, sajauh manakah menyokong pembangunan ekonomi Negara Islam untuk jangka masa panjang?

Persoalan ini timbul berdasarkan satu artikel yang dikeluarkan oleh majalah online, Dinar Standard penghujung tahun lalu.

CARTA DINAR STANDARD 2007 (DS 100) – INDUSTRI MINYAK DAN GAS

1. Saudi Aramco ==  Arab Saudi ==  AS$ 199 bilion

2. Nation Iranian == Iran == AS$ 90,795 bilion

3. Kuwait Petroleum == Kuwait == AS$ 59,403 bilion

4. Petronas == Malaysia = AS$ 50,987 bilion

5. Iraq National == Iraq == AS$ 45,036 bilion

6. KOC Holding == Turki == AS$ 34,511 bilion

7. Abu Dhabi National == UAE == AS$ 30,811 bilion

8. Nigerian National == Nigeria == AS$ 29,896 bilion

9. National Oil == Libya == AS$ 28,715 bilion

1 Sonatrach == Algeria == AS$ 28,425 bilion

Tetapi sampai bilakah Negara-negara Islam perlu bergantung kepada sumber asli untuk mencari KEKAYAAN.?

Sejak tahun 1990-an lagi, Negara-negara Islam, khususnya di Timur Tengah seolah lupa akan “kepentingan pembangunan modal Insan”, selain pembangunan idea-idea bisnes baru selain minyak dan gas.

Sedangkan negara-negara barat boleh maju tanpa bergantung kepada minyak untuk meneruskan evolusi kemajuan dan pembangunan akan datang.

Minyak Menambahkan Hutang !!

Pakar Ekonomi seperti Profesor Jeffry Sachs dan Andrew Warner menyatakan

“ Kebergantungan sesebuah Negara kepada sumber minyak, berpotensi mewujudkan masalah KEMISKINAN dan KEBULURAN dalam jangka masa panjang ”.

Ini kerana, terdapat bukti menunjukkan masalah RASUAH dan SALAH GUNA KUASA wang hasil jualan minyak kerap kali berlaku di Negara-negara miskin di benua Afrika.

Dalam kajian juga, lebih banyak sesebuah Negara itu menghasilkan dan mengeksport minyaknya, lebih banyak ia berhutang untuk membangunkan industry minyak dan gas. Negara seperti Nigeria misalnya, merancang mengandakan pengeluaran minyaknya sehingga 160 peratus menjelang tahun 2010.

Tetapi rancangan tersebut menyebabkan Negara miskin ini bakal menanggung hutang berjumlah AS$ 21 bilion untuk tempoh 2 tahun akan datang. Ini kerana, membangunkan sesebuah penggerudian dan penapisan minyak memerlukan jumlah yang sangat besar.

Kalau harga minyak meningkat, mudah pelabur itu mendapat pulangan modal. Namun, jika harga minyak jatuh secara mengejut sehingga mencecah AS$ 20 setong seperti yang berlaku pada tahun 2000, bayangkan bagaimana Negara seperti Nigeria mampu membayar semula hutang daripada pelaburan AS$ 21 bilion itu?

Potensi untuk harga tersebut jatuh sangat besar, dan boleh berlaku pada bila-bila masa. Ia amat bergantung kepada keadaan ekonomi semasa global, yang terjejas akibat penguncupan ekonomi Amerika Syarikat.

Siapa Jadi Mangsa ??

Bersambung… 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: