Universiti Antarabangsa tetapi Pakai Undang-undang Orang Utan

Universiti Antarabangsa tetapi Pakai Undang-undang Orang Utan

a

Berbanggakah anda melihat negara kita Malaysia mempunyai universiti yang diiktiraf di peringkat antarabangsa tetapi menggunakan undang-undang orang Utan?

Inilah yang akan terjadi apabila orang yang diberi kuasa tidak tahu menilai antara intan dan permata. Yang mereka tahu adalah untuk mengikut kehendak nafsu jahat pemimpin. Ikuti kisah pelajar ini. P’raya 8 Mac: Siswa UIA kena tindakan

Seorang pelajar Universiti Islam Antarabangsa (UIA) dikenakan tindakan tatatertib kerana terlibat dalam pilihanraya umum lalu.

Meor Isfandi Meor Azizan, pelajar tahun akhir jurusan pengajian Islam dan sains politik, dipanggil menghadap jawatankuasa disiplin universiti itu pada Selasa depan.

Menurut surat universiti, katanya kepada Malaysiakini, UIA telah menggantung pengajiannya dan menahan beliau menerima pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

UIA juga meelarangnya mengambil keputusan penuh.

meorisfandi 040408 uiam student

“Oleh sebab itu, saya telah tergendala untuk memohon mana-mana kerja kerana saya gagal menunjukkan transkrip penuh dan mungkin juga saya ditahan daripada menerima ijazah sewaktu konvokesyen nanti disebabkan kelewatan menjelaskan yuran terakhir dan melakukan penjelasan-penjelasan teknikal lain yang diwajibkan ke atas seorang graduan,” kata Meor Isfandi.

Beliau bagaimanapun mendakwa telah tamat pengajian penghujung tahun lepas apabila berakhir peperiksaan pada November lepas.

“Adakah saya masih digelar pelajar sedangkan saya tidak mengikuti apa-apa subjek di universiti, tidak membayar yuran pengajian dan penginapan?

“Adakah saya dikira bersalah jika saya mencari apa-apa kerja yang lain dan terlibat dalam mana-mana parti politik, NGO (badan bukan kerajaan) dan sebagainya selepas saya sempurnakan pengajian saya?” katanya.

Selepas tamat peperiksaan, katanya, beliau mula mengurus kehidupannya sebagai seorang pemuda yang telah tamat pengajian.

“Saya menjalani hidup biasa, mencari kerja dan mencari tawaran-tawaran di universiti-universiti lain untuk menyambung pelajaran saya di peringkat sarjana,” kata Meor Isfandi dalam mesej emel.

“Saya juga terlibat dalam pilihanraya umum lalu kerana ia menjadi tanggungjawab sosial dan hak saya sebagai warganegara Malaysia.”

UIA mempunyai pandangan berbeza – Meor Isfandi masih seorang pelajar sehinggalah tamat pengajian dan tertakluk kepada peraturan universiti, kata penolong pengarah unit perundangannya, Mohamad bin Mos, kepada Malaysiakini.

Meor Isfandi juga berkata UIA “tidak profesional” mengendalikan kesnya – mengenakan tindakan sebelum beliau mengemukakan buktinya.

Prosiding terhadapnya ditetapkan pada 8 April ini.

Beliau mendakwa, UIA hanya mengirim mesej emel dan menelefon beliau memaklumkan tentang prosing – tetapi Mohamad menafikannya.

Pegawai itu berkata universiti menggunakan beberapa kaedah untuk memaklumkan kepada pelajar, termasuk surat selain emel dan telefon.

sumber : Malaysiakini.

Apa pandangan Saudara/Saudari…Adakah mereka ingin “menakut-nakutkan Mahasiswa” supaya tidak menyokong pembangkang??? Seperti mana mereka menakut-nakutkan “pekerja dr Kerajaan” dengan mengugut akan diberhentikan atau di tukar kerja jika menyokong pembangkang?!!…ini lah demokrasi ala-ala Malaysia..

Advertisements

3 Responses

  1. Nama sahaja Universiti Islam yang tidak mengamal keadilan yang di tuntut oleh Islam ..

    apatah lagi ketuanya pukan nya Ulama{scholar } tetapi sa orang ahli politik yang dunia Islam tidak anggap sebagai scholar …..

    rosak tradisi ke-ilmuan kulliyyah islam …

  2. Inilah kepimpinan Islam Hadhari…. Macam ni ka ajaran Rasuallah?

    Merosakkan hidup orang!

  3. the action taken on you because u are not supporting BN.if u were to be on their side nothing will happen to u.BUT u did a wright thing not to be on their side because u know BN is full of dirty rather than clean.dont be afraid go and fight for it,get Karpal sing to help u.they are afraid now because people are getting smarter.take my words BN will collaspe before end of this year

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: