Tahanan ISA : Surat dari Kamunting Sudah ada yang dilanjut tempoh hingga 8 tahun

Surat dari Kamunting Sudah ada yang dilanjut tempoh hingga 8 tahun

Menemui yang dikasihi anak Abah tersayang, semoga sihat sejahtera dan dipelihara Allah sentiasa. Amin.

Suhaib,

Abah di Kemta sihat, Alhamdulillah.

Hari Selasa lepas, 29 Jan 2008, beberapa orang kawan Abah iaitu Terhamid, Ahmad dan Zakaria (semua dari Indonesia) telah dilanjutkan lagi penahanan mereka dari empat tahun kepada enam tahun. Pak Cik Yazid Sufaat, juga telah ditambah lagi dua tahun iaitu dari enam tahun kepada lapan tahun.

Memang tension juga Abah memikirkan kisah pelanjutan penahanan ini, tetapi bila fakir pahala yang Allah janjikan…apalah sangat ujian seperti ini.Bila Abah baca buku pengalaman Zainab Al Ghazali yang disiksa di penjara Mesir, terasa malu pulak dengan ujian yang tidak seberapa ini.

Suhaib,

Kawan-kawan Abah, berebut-rebut nak baca buku Zainab Al Ghazali itu. Sesiapa yang membacanya memang terasa mendapat suntikan baru, menggantikan semangat yang semakin longgar.

Tuan buku tu bernama “Harun dan Salina”, mungkin mereka antara kawan-kawan Umi, dan harap dapat sampaikan ucapan terima kasih pada keduanya kerana sudi pinjamkan buku itu. Lain kali, kalau ada buku seperti itu, bawalah ke Kemta.

Semalam, Selasa 30 Jan 2008, satu rombongan peguam telah datang ke Kemta. Salah seorang dari mereka ialah Pak Cik Bon(Edmund Bon), orang kuat Majlis Peguam. Ada ramai peguam India dan seorang peguam perempuan berbangsa Melayu.

Peguam itu menceritakan pelbagai aktiviti hak asasi mereka dan juga kerja-kerja GMI. Sebelum bertemu tahanan “Jemaah Islamiyyah” (JI), Pak Cik Bon dan kawan-kawannya berjumpa 5 orang pemimpin Hindraf yang turut ditahan di Kem Kamunting ni.

Peguam Edmund Bon minta pengesahan dari Abah sama ada hendak meneruskan Habeas Corpus (HC) atau tidak. Abah, Pak Cik Murad Sudin dan Pak Cik Sufian Saleh bersetuju HC tu diteruskan saja kerana, jika tidak buat apa-apa pun, kami akan terus ditahan juga di Kem.

Jadi… lebih baik teruskan dengan HC, paling tidak pun, kes itu akan dedahkan kejahatan ISA.

Insya-Allah, kami dapat pahala. Mungkin Suhaib dan Umi boleh tengok Surah Taubah ayat 120 dan cuba fahamkan maksud ayat itu.

Selepas pertemuan itu, peguam telah belanja kami semua( tahanan yang bertemu peguam saja) makan tengah hari.

Abah rasa, pertemuan hari ini, ada kelainan sedikit dari biasa. Pak Cik Bon ada sebut tentang pilihan raya yang semakin hampir. Abah harap pihak pembangkang tidak akan lupakan isu ISA ini.

Suhaib,

Abah sentiasa doakan Suhaib sentiasa bersabar dengan ujian ini. Abah rasa dah terlalu lama ketinggalan dengan urusan penghidupan di luar sana, terutamanya dalam membantu Umi mendidik Suhaib tentang aqidah dan akhlak.

Abah selalu berpesan pada Umi untuk mengatur semuanya dengan sebaik mungkin. Abah hanya mampu mendoakan saja dari penjara ini.

Salam Sayang buat Suhaib dan Umi.

Abah,
Mat Sah Satray,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: