Patut ke ‘Couple’ ?!

 

Pernah seketika dulu saya rase saya xberguna..
Duk dlm kelas kwn2 sume xsuke..
Saya nk join org diorg kata saya nyibuk..
Ade gk yg kate saya kuat emo..
Sket2 nk mrh..
Pdhal sbnanye saya nk tgo diorg wat slh..

Pstu saya cube wat lwk
konon nk tarik perhatian org len
saya pg gmbira bila ade org glk ngn lwk saya
espcially dak2 pmpuan..
Dk2 laki sume kate saya mat capap..
tapi saya xkesah..
asalkan ade yg terhibur..

Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Mmg lumrah manusia..
Sorg lelaki akn tertarik kpd wanita
Cmtulah yg saya rasa..
Saya tgk kwn2 dh ade yg couple..
kt dorm sms2 awek smpi pg..
ade yg call awek smpi 1 mlm leh abis 10
rggit..

Saya mule fikir..
Adakah aku perlu BERCINTA?
Dgn mnggunakan akal sorg plajar tgktn 4
itu..
saya pn mule mnanam tekad utk bercouple..
dn mse tu la saya knl awk..
saya rse saya dh jmpe org yg plg pntg dlm
idup saya..

Mula2 awk jual mhl..
tapi saya xkesah..nk bli gk..
huhu..lst2 pndek cte..saya pn mulalah
BERCINTA..

Mse brcinta,mmg saya sgt2 bersemangat
Ape org minang kate..ALL OUT lah..
huhu~~
Saya salu call awk,awk pn salu call saya..
gayut mlm2..kdg2 saya pn abis rm10 1 mlm..
Tapi sgala PENGORBANAN yg dilakukan mse tu..
Xtrase pn kehilangannye..

Mse bercinta mmg indah..
Sumenye indah..
Sket2 guro2 n glak2
Kalo merajuk men pujuk2..
Kalo birthday men wish2..

Utk diri ni,trasa amat bhagia..
Sbb mse tu la trase diri ni dihargai..
Saya prnh pikir..
Biarlah kwn2 saya tu pndg saya smcm n kata
saya mcm2..
Aslkan awk memahami saya..

Satu hr saya dgr ceramah..
Alhamdulillah..
Dlm ceramah tu saya sedar,saya byk wat dosa
n saya kna brubah..
Hidup saya msti selari ngn islam..
Saya kne jadi baik..
Sbb mmg tu fitrah manusia..
Ignkn kebaikan..
sume org nk msuk sayaurga kn?

Sejak dr tu saya mula rapatkn diri ngn msjid..
Rapatkan diri ngn Al-Quran..
Salu smyg jemaah..
Salu dgr tazkirah..

Saya xnk jd baik sorg2..
so saya ajak awk skali..
Saya ajk awk bce quran..
saya ajk kjut awk bgun subuh..(calling)
saya ajk awk bg2 tazkirah..

Mula2 awk trkejut ngn perubahan saya..
Awk igt saya dh nk jd alim, nk brenti couple.
Saya kate,kite bkn wat salah..
bercinta kerana Allah..
Kite couple x mcm org len..
Org len couple jiwang2 je..
ade yg siap wat mksiat lg..
pgg2 tgn n so on..
Tapi kita couple baik2..
Jge batas2 sayaaro’..
xnk gune ayat jiwang2
jnji xnk jmpe,tkut brlaku mksiat..

Dan awk trima perubahan saya tu..
Saya pn byk nasihat awk..
Awk pn trima..
Walopn kdg2 awk merajuk sbb tguran saya tu
awk xdpt nk adapt..
tapi saya phm,prubahan mmrlukan mse..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredhai..
Saya salu doa supeya kita akn kekal smpi
ke gerbang perkahwinan..

Dlm proses prubahan saya,
Saya mula sedar Dakwah itu wajib..
Kita kne mnyampaikan pd org ttg kbenaran.
Kalo x..
kita akan dipertanggungjwbkn oleh Allah
di akhirat kelak.
sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A’raf,
surah ke 7,ayat ke 164:
Dan (ingatlah) ketika suatu umat di
antara mereka berkata: “Mengapa kamu
menasihati kaum yang Allah akan
membinasakan mereka atau mengazab mereka
dengan azab yang amat keras?” Mereka
menjawab: “Agar kami mempunyai alasan
(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,
dan supaya mereka bertakwa”.

Pstu saya mulala bg tzkirah pd kwn2..
adek2..
Tgo diorg ape2 je yg diorg wat silap..
Saya xleh thn bile tgk org wat slh/dose..
Saya msti nk tgo.
Selemah2 iman tgo ngn ati, oleh sbb saya
nk jd org kuat iman..
pe lg..tgo je la direct..huhu~~

Pstu satu mse..
saya trbace psl couple..

“COUPLE HARAM”

Saya xcye..
tapi bile bce detail2 yg die bg..
cm btul lak..
huhu~~
tapi biase la kan..
kalo kite suke satu mnde tu..
kite ttapi akn cri alsn utk mneguhkn pndpt
kita..

Saya pn wt tatau psl mnde tu..
N truskn je hubungan kite..
kite x buat mksiat..
Kita x jln2 pgg tgn..
X jiwang2..
Juz saling ambil berat..
Tnye kaba..
Borak2..
Siap bg tzkirah2 lg..
Pe yg haramnye ngn mnde cmni kn?
huhu~~

Xkesahlah..

Mse trus berlalu…

Mse ni dh nk dkt Trial SPM..
lg 3mggu kot trial..
ntah..lupe la..
xctat dlm diary..
sbb saya xde diari pon..
huhu..

Dlm mse tu, saya mmg rajin aja2 kwn..
Pd mse yg sme bg tzkirah kt diorg..

Ade yg respek..
ade yg prospek..(pndg slack)
Kdg2 bile tgur..
saya kne marah balik..
mcm2 la
ade kate tgur x berhikmah..
ade yg kate saya poyo je..
Tapi xpe..
saya ade tmpt ngadu..
huhu~~

Suatu masa..
ktika sdg mntadabbur Al-Quran sorg diri..
saya trtjmpe ayat ni..

Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu
melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,
padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?
Maka tidakkah kamu berpikir?
(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pn trfikir..

“Slama ni aku dok tgo org je.
Tapi aku sndri msih byk kekurangan,
Cpt mrh, suka buang mse,
ade gk dose2 kcik yg msih dilakukan..
cmne yek?”

Pstu trjmpe lak ayat ni..

Dan janganlah kamu campur adukkan yang
hak dengan yang batil dan janganlah kamu
sembunyikan yang hak itu, sedang kamu
mengetahui.
(Al-Baqarah ayat 42)

Tetibe saya trfikir satu kritikan kwn..

“Ala ko tu..ckp brasap..gaye alim,tapi
couple gk..sme je ko ngn kitorg..tgo org
konon..”

Berfikir sejenak..
Sbnanye brcouple ni leh ke x?
Adakah slame ni saya hnye mnganggap ia boleh?
Dh tu, npe saya rse malu bile mak dan ayah
tau saya slalu contact prmpuan?
Dan terkadang rasa serbe salah?

Mcm2 yg saya fikir..

Dipendekkan crita lg skali..
saya ke penang utk mngikuti satu seminar
dkwh..
Saya hrp dgn seminar ni kefahaman saya
mngenai dakwah akn lbih mntapi..

Sblum g sminar tu..
saya stil sms2 lg ngn awk..
tnye khbr..
smpt lg psn2 spye jgn lpe bce quran arini..
dlm pikiran saya..
“Ni kira dkwh gk ni..saling
ingat-mngingati..”

******

Mjlis malam tu berakhir dgn sesi ta’aruf,
kul 10 sume org dh bebas nk wat pape..
Lgpn ktorg pnt..
xkn nk pnjg2kn program smpi tgh mlm..
pihak penganjur pn phm..

Ttbe saya trgerak hati utk brkongsi mslh
ngn fasilitator yg ade kt situ..
Saya rse ni la mse trbaik nk tnye pndpt
die psl couple.
Tapi saya tragak2..
“kalo betulla couple tu salah..abistu,nk
wat cmne? Aku kne clash ke?
Aaah,watapie pikir cmtu..tnye je la. Kalo
xwat salah nk watapie tkut..”

Lalu saya mnghampiri Brother fasilitator tu..
Mse tu die tgh belek2 trjemahan quran
die sorg2..

“Assalamualaikum, bang, saya nk tnye sket
bule?”

“Em,boleh..duduklah. Nta nk tnye ape?”

“Er..cmni,saya nk tnye sket. Sblom saya
trlibat ngn dkwh ni, saya ade la knl sorg
kwn ni, prmpuan la. Tapi bknla stakat kwn
biase..rapat gk la. Bkn rapat biase,tapi
rapatla..”

“Bercinta ke?”

Saya malu nk tckp yg saya couple. Kg ape lk
brother tu kate..msti die pndg slack
nnt. Saya angguk je la. Pstu saya tnye..

“Sbnanye..couple ni boleh ke tak bang?”

“Akhi, mmg fitrah manusia, lelaki akan
trtarik kpd perempuan, bgitu juga
perempuan akn trtarik kpd lelaki. Tapi dlm
islam, perasaan tu prlu ada batasnya.
Pergaulan prlu dijga. Kn Allah firman
dlm surah Al-Isra’, surah ke 17, dlm
ayat yg ke 32:
Dan janganlah kamu mendekati zina;
sesungguhnya zina itu adalah suatu
perbuatan yang keji dan suatu jalan yang
buruk.”

“Tapi bang,saya xnmpk pn mnghampiri zina.
Niat kami baik. Saya dh cuba sdaya upaya
mngawal perhubungan kami. SMS2 pn xdela
jiwang2,slalu bg tzkirah. Kami selang2
bg, harini saya, esok die. Kn ke baik tu?”

Saya xnk mengalah.

“Mmg betul niat nta baik. Tapi igt, niat
xpernah mnghalalkan cara. Yg batil ttapi
batil, yg haq ttapi haq. Cbe tgk ayat ni.”
Smbil brother tu bkk quran die, dan
tnjuk kt saya ayat ni:
Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan
sungguh telah nyata bagi kamu
(kehancuran mereka) dari (puing-puing)
tempat tinggal mereka. Dan setan
menjadikan mereka memandang baik
perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia
menghalangi mereka dari jalan (Allah),
sedangkan mereka adalah orang-orang yang
berpandangan tajam.
(Surah Al-Ankabut,Surah 29, ayat 38)

“Akhi, kalo nta tgk ayat ni, setan telah
buat nta pndg indah mnde buruk yg nta
lakukan. Walopun nta brpandangan
tajam,mksdunye nta berilmu tinggi.
Mmgla pd mulanya niat nta baik, tapi igt,
setan licik. Dia akn sdaya upaya buat
nta trjerumus ke dlm kemaksiatan..”

Saya pn ckpla..

“Tapi bang, saya dh jnji ngn die xnk jmpe
lg. Sbb saya tau kalo brjumpe nnt byk
bhyenye. Dan die pn stuju. Kami sme2
mnjge diri. Xkn ia boleh mmbawa kpd zina
jugak bang?”

“Em,btul,nta dh jnji xnk jmpe ngn die
lg. Nta dh dpt elakkan zina mata, zina
tangan, zina kaki. Kalo nta jnji xnk
call die selalu, nta dpt elak zina
telinga dan zina lidah. Tapi akh..msih ada
zina yg anta xdpt elak bila bercouple
..”

“Zina hati?” Saya mncelah.

“Betul, zina hati. Semua ni la yg
Rasulullah jelaskan dlm hadithnya
bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh
check dlm Riyadhus Solihin, bwh bab
larangan melihat wanita. Rasulullah
sabda, mata boleh berzina dgn melihat,
lidah boleh berzina dgn kata2, tgn boleh
brzina dgn brpgangan. Kaki boleh berzina
dgn berjalan ke arah tmpt mksiat. Hati
pula boleh berzina dgn merindui,
mngingati, mmbayangi si die. Hakikatnye,
cmne pn nta wat, nta ttapi xdpt lari drpd
zina hati.

Saya terdiam..kelu. Xtau nk kata apa2.
Sume yg brother tu kate xnmpk pe yg
salahnya. Pstu die smbung..

“Ana dulu pn couple gk. Lg lme drpd nta.
Sjk skolah smpi dh msuk U, dkt nk gred.
Tapi bila ana sdar psl ni, ana trus
tinggalkan. Ana siap dh pikir, dialah
bakal isteri ana, yg akan jd ibu kpd
anak2 ana. Kalo nk ikutkan lg besar mslh
ana drpd nta.”

“Saya riso la bang. Nnt pe kwn2 die kata.
Dulu saya slalu mntk tolong diorg utk rpt
ngn die. Sure nnt diorg sume xpuas hati
ngn saya. Dan die sndri lak, saya takut pape
akn jd kt die kalo die xdpt trima
keputusan ni. Sbb kami dh rapat sgt2″

Mse tu saya dh mule sebak dah. Malu tol.
Nangis dpn brother tu cte psl mnde ni.
Ntah pape. Seb baik xde org len tgk mse tu.
Brother tu jwb..

“Kalo kwn2 die xpuas hati pn, diorg nk
watapie? Paling truk pn,diorg akn mngata
di blakang nta. Nta x kurang sket pn. Lg
pn, dalam berdakwah ni, kita nk cari
redha Allah, biarlah org nk kata ape2
skali pn, yg pnting redha Allah. Kalo
Allah xredha, sumenye dh xbrmkne lg.”

Saya trdiam lg.

“Psl die plak, cbe nta pikir dr sudut
positif, mungkin die akn trima keputusan
nta scara matang. Mungkin dia juga akn
buat keputusan utk tidak lg bercouple.
Ana yakin,die xkn buat apa2 perkara
bodoh. Kalau die wat skali pn, tu bkn
tggungjwb nta, ape yg nta nk wat tu
btul, meninggalkan mksiat. Semua org akn
tggung balasan atas perbuatannya sndiri.”

Saya dh xdpt thn lg. Mse tu saya nangis, saya
dh sdar gy saya kne berhenti couple. Dh
jelas skg, Couple tu haram.

“Jd cmne nk wat bang?”

“Ana dlu, hntr 1 sms je kt die. Ana
trgkn die hubungan yg dibina tu salah.
Mntk maaf, kita berakhir di sini. Tlg
jgn cari saya lg. Pstu ana trus tuka no.
Die xcontact ana lgsung dh pstu.”

“Mksudnye, saya xleh cntct die lg ke? Tapi
bang, saya ade gk kwn prmpuan lain, leh lk
saya cntct diorg?”

“Dgn die ni lain. Nta dh pernah ade
‘sejarah’ ngn dia. Tapi, kalau nnt
ditaqdirkan nta satu universiti ngn dia,
satu kuliah, pstu kne lk wt group
discussion, mse tu nta hnye lyn die juz
sbg group discussion partner.”

Ttbe saya trfikir..
“Die ni nk suro aku clash mlm ni gk ke?
Skg gk? Xknla awl sgt?”

Saya ckp..

“Saya rasa saya lom ade kekuatan la bang.
Leh x saya tggu smpi saya ade kekuatan br saya
tgglkn mnde ni?”

Saya bajet nk lari la. Skali die jwb..

“Akh, nta kne igt. Kekuatan tu xleh
ditunggu, tapi ia prlu dibina. Allah xkn
ubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum
itu mngubah keadaan dirinya sndiri,leh
rujuk surah Ar-Ra’du,surah ke-13,ayat
11. Lgpn,nta nk tggu smpi bile bru nk
tgglkn couple ni..abg2 kt sini pn ramai
yg prnh couple, bile msuk dkwh, diorg
tgglkn.”

Alamak…xleh lari lgla nmpknye..saya rase
cm brother ni pkse saya clash mse tu gk.

“Sumenye dh jelas rsenye..Nmpknye saya kne
tgglknla mnde ni gk ye. Cm xlrt rsenye
nk tkn button tepon ni. Rse xsggup.”

“Kalo xsanggup meh ana tolong tekankan.”

“Eh, xpe la bang. Biar saya taip sndri.”

Tragak2 saya nk taip mse tu.
Tapi saya gagahkn gk diri..

“Semuanya dh jelas..buat ape aku tgguh2
lg. Tkut nnt hidayah ni Allah tarik, ssh
lak nk tgglkn. Kn aku salu doa supaye
dijauhkn dr mksiat..jd rsenye, inilah
msenye..”

Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

“Assalamualaikum..
Sbnarnya slama ni hubungan kita salah di
sisi islam. Saya igt dgn mengubah cara
pergaulan kita, ia dh dibolehkn, tapi
sbnarnya ia ttapi berdosa. Saya hrp awk akn
istiqamah truskan perubahan yg awk dh
buat, krn Allah. Saya mntk maaf ats segala
yg dh berlaku. Kalau ada jodoh
insayaa-Allah, akn bertemu jua.
Assalamualaikum..”

Berat tul nk hntr msg tu kt awk. Saya msih
xmmpu nk ucap slmt tggl. Sbb tu dlm sms
tu saya juz akhirkan dgn ucapan salam.

Lps beberapa ketika..saya tkn gk button
[send].

Pstu tertera kt skrin..

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Mse tu saya rse cm sparuh idup saya dh
hilang. Cm xcaye je..saya dh hntr 1 sms, dan
clash ngn awk..

“Terima kasih bang..”

“Takpe, dh tggungjwb..”

Mlm tu saya saya tdo ngn linangan air mata..
X sangka..mmg x disangka..
Saya mmg xpnh trpikir utk clsh, tapi tu la
yg terbaik untuk kita sbenarnya..

Teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,
ayat 216..
Diwajibkan atas kamu berperang, padahal
berperang itu adalah sesuatu yang kamu
benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu,
padahal ia amat baik bagimu, dan boleh
jadi (pula) kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu; Allah
mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

*******

Masa terus berlalu..
Saya trus sibukkan diri ngn keje2 lain..
Dlm usaha nk lupekan awk..
bkn sng..
tapi saya trus cuba.

Saya slalu bg tzkirah..igtkn org..
Saya bg taklim kt msjid, cte kt org,
couple haram, tunjuk sgala dalil..
Mcm2 yg berlaku…
ade kritikan..
ade gk yg stuju..
tapi xkesahlah sume tu..

Tbe2 1 pg ni..
dpt lk msg dr awk..
awk bg gmbr bunga..
bwh tu ade ayat..
“Seindah gubahan pertama..”

Saya rse awk stil xleh lupekan saya..
Saya pn pk..kne tgskn rsenye..
Pstu saya hntrlah sms ni..
Dan rasanya itulah yg terakhir..

“Tiada yg lebih indah drpd mndapat
keredhaan ilahi..seindah manapun gubahan
pertama tu, slagi xmndpt keredhaanNya,
ttapi xbrguna..

Assalamualaikum..saya tau dlu saya ckp, kalo
ade jodoh, insayaa-Allah akn bertemu juga.
Tapi saya xnk awk tggu. Lupekan saya. Biar
Allah yg menentukan..
Lg 1, jgn cari cinta manusia,
ia pnuh dgn pnipuan,
kekecewaan,
dan xkekal..
Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yg diredhai
..

-Yang Terakhir- “

[send]

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Saya dh buat keputusan.
Saya psti apa yg saya buat ni btul.
Saya yakin, Allah akn sediakan yg terbaik
untuk saya.
Saya xkn berpatah balik..

Xkan..buat selama-lamanya..

~kesimpulannya..?? sama2 la kita fikirkan Smile

3 Responses

  1. assalamualaikum…u r the great…aku support ko!!!smoga mndapat keredhaan Ilahi..amiiinnn…..

  2. salam
    lps sy bcew artikel nie sy sdar sy da bnyk wat dosa tp sy ta mmpu nk clash ..
    sy ta kuat ..
    sy cinta dye tp sy lg cntakn allah ..
    ssh nyew ..
    em
    doakn sy bjaya clash ..

    • Islam mengajar jalan penyelesai..
      jika pasangan anda mampu dari segi zahir dan batin..
      dirikan perkahwinan…
      Perkahwinan adalah jalan penyelesaian terbaik..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: